Статии: Грейс – „Няма да оставя чуждите очаквания да определят коя съм аз!”

Още от 9-годишна Грейс е наясно с доста по-големия си от обичайното нос. В училище съучениците ѝ се подиграват, защото е различна и този факт просто не може да се скрие. Грейс се опитва да избегне погледите, заровила лице в дългата си коса, докато се смее изкуствено, когато нейните най-добри приятелки говорят за нея като за „куката” и то пред най-популярните момчета в училище. Но от това не се чувства по-добре. Това не я предпазва от куп неприятни коментари и прякори и тя бързо осъзнава, че е избрала фалшиво бягство. Че трябва да има друг начин да си част от света и да споделиш себе си с другите, без да се чувстваш неудобно.

Грейс расте и заедно с нея растат нейният свят и нейният хоризонт. Тя търси и започва да открива начини да обича себе си и своя различен нос, защото той е част от това което е тя, част от нея самата. Харесва пънк рок и това ѝ дава чувство за принадлежност, дава ѝ самочувствие, дава ѝ сили да се гледа в огледалото и да прави каквото ѝ харесва с тялото си. Вместо да крие своя нос, както всички около нея очакват, Грейс го пробива, за да си сложи обеца. Отрязва и косата си, която толкова време ѝ е служила за прикритие, и даже я боядисва в ярко розово.

Това е една нова Грейс – Ню Йорк ѝ позволява да бъде себе си, със свои черти на лицето, със своя къса ярка коса, с цветни дрехи и авангарден вид. Без да среща осъдителни погледи. А дори и да ги получава, тя вече вижда над тях, защото светът ѝ принадлежи. Музиката и танците я правят щастлива и ѝ показват един нов начин да бъде свободна. Грейс е танцьорка на бурлеска. Тя живее на сцената и сцената я обича. Сцената я приветства в цялата ѝ пъстрота и грациозност. И никога не ѝ казва, че носът ѝ е прекалено голям.


"Те казаха: Носът ти е прекалено голям, за да бъде красив.
Аз казах: Няма да оставя чуждите очаквания да определят коя съм аз."