Статии: Илейн – Да покажеш красотата си с усмивка

Да ти се подиграват в училище не е много трудна задача. Достатъчно е да си неуверен, да имаш по-различна прическа или дори да вървиш малко по-бързо или малко по-бавно от всички останали. Илейн обаче е получавала най-много подигравки, когато се е усмихвала. Вместо моменти на безгрижно щастие и радост, ученическите ѝ спомени са маркирани с коментари като „Оправи си зъбите”, „Момичето с дупката в зъбите” и „Дали монета от два долара ще мине между зъбите ти?”.

Ето за какво става дума – Илейн просто има малко по-голямо разстояние между своите предни зъби, отколкото повечето хора. Въпреки че негативните коментари са оставили следа в нея, тази следа не е надвиснала като сянка над живота ѝ. Дори напротив, когато са я посъветвали да „оправи“ зъбите си, това я е накарало да се харесва повече такава, каквато е, вместо да стане „като всички останали”.

Илейн вече е на 30 години. Тя продължава да се бори срещу това красотата ѝ да бъде определяна по разстоянието между предните ѝ зъби. Тя вярва, че то е част от това, което е тя като личност – история и принадлежност. Нейният баща и нейният дядо имат същия отличителен белег и тя се радва, че той продължава в семейството чрез нея. Тя не се възприема нито като специална, нито като обикновена. Тя е Илейн. И има само една на света като нея.

Успяла е да намери вдъхновение там, където други биха се отчаяли. Точно коментарите, насочващия към медицинска намеса за коригиране на несъвършенството ѝ, я стимулират да приеме своята специфична красота и да я покаже на всички в своя блог и в специални видеоклипове, които записва за своите последователи. Тя облича в думи своята история, показва с усмивка специфичната си красота и така дава нужната подкрепа на други момичета, които не успяват да намерят толкова смелост в себе си или имат нужда от добър пример, за да не паднат в капана на стерилната еднаквост.


"Те казаха: Оправи си разстоянието между зъбите.
Аз казах: То е отражение на мен самата."