Статии: Станимира Петрова – „Намери това, в което си добра, и го покажи на света“

Станимира Петрова е първата българка със световна титла по бокс. Това не е единствената победа в биографията на 27-годишната спортистка. Тя е европейска шампионка по бокс в категория до 54 кг. Три пъти е печелила турнира „Странджа“. Занимава се с бокс от четири години и има изиграни 72 мача.

Срещам Станимира на ринга и я питам как само за четири години е постигнала всички тези успехи в бокса. „С много труд, тренировки, постоянство и упоритост. Упоритостта води до съвършенство и до успехи“, отговаря ми тя кратко и категорично. Цялата ѝ осанка издава увереност, решителност и дисциплина. В същото време в Станимира има една неподправена приветливост, която веднага скъсява дистанцията. Разказва ми, че преди бокса се е занимавала сериозно с таекуондо – още от 8-годишна. Главният „виновник“ да смени спорта и посоката е баща ѝ, който смята, че боксът е истинското ѝ призвание. Светкавичните успехи на Станимира потвърждават колко прави могат да бъдат бащите.

Докато я гледам на ринга, си мисля, че тя няма нужда от типичните женски трикове – грим, прическа, висок ток – за да се почувства уверена и красива. Веднага проверявам това мое предположение, като директно изстрелвам въпроса: „Чувстваш ли се красива?“ „Да, чувствам се красива. Когато една жена повярва в себе си, че е красива, така я възприемат и всички останали“. Станимира добавя, че намира красота навсякъде около себе си. „Всичко наоколо ми е като една картина.“ В свободното си време обича да рисува, както и да слуша музика, да пее и да ходи на кино. Представям си я как си тананика, докато нокаутира противничката си, и се усмихвам в себе си. Разговорът ни отново се връща към професионалните ѝ успехи, които, освен радост, ѝ носят и увереност. „Това, че съм успяла в професията си, ми дава самочувствие. Когато човек е успял, вижда света по различен начин и всичко му се получава по-лесно.“ Това момиче си вярва и има защо! Станимира директно ми казва, че според нея повечето хора,които нямат успехи, имат доста комплекси. Намирам тази прямота за изключително приятна и полезна житейска нагласа. В същото време младата спортистка не лети в облаците. Макар да се чувства реализирана на ринга и доволна от това, което досега е постигнала, има още много цели. В следващите няколко месеца предстоят републиканско първенство, турнир „Странджа”, Eвропейско първенство, което ще дава квоти за Световното през ноември.

Питам я дали е имало моменти, в които са я подценявали или пък са я възприемали само според това как изглежда. Станимира съвсем откровено ми отговаря положително, но добавя, че това не я притеснява или пък разстройва. „Оставила съм хората да ме преценят така, както те ме виждат. Допускам до себе си тези, които аз пък съм оценила като важни и стойностни за мен.“ Същата е философията ѝ спрямо мъжете – ако някой се стряска от това, че е боксьорка, не е за нея. „Слаби хора покрай мен не ми трябват“, отсича категорично. Формулата на Станимира за увереност е проста: Вярвай в себе си. Намери това, в което си добра и го покажи на света.

В края на срещата ни си мисля, че ако трябва да определя Станимира Петрова с три думи, никак няма да се затрудня. Тя е честна, пряма и категорична. Макар и само на 27 години, притежава изключителна вътрешна сила. „Това, че съм успяла в професията си, ми дава самочувствие. Когато човек е успял, вижда света по различен начин и всичко му се получава по-лесно.“ Не мога да преценя дали е калена от спорта или е родена с нея, но съм сигурна, че е предпоставка за много победи.