Мама каза

Божидарка Нанкова е на 42 години и живее във Виена.


Мама каза, че лекарите в болницата никога не били виждали толкова много хора на изписването на бебе, колкото след моето раждане. Разплаква се винаги, когато говори за това. Имам най-силната майка на света.


За повечето хора с раждането на детето им започват тревогите, безсънните нощи, притеснението и тъмните кръгове под очите. Майките сякаш започват да остаряват. При мен стана обратното. С мъжа ми се спогледахме в родилната зала и си казахме: “Край, всичко свърши!“. Всички тези пет години, в които опитвахме. Свърши тежкото, свършиха безсъниците, свърши отчаянието, свръши умората. И започна хубавото.


Казвам се София-Божана. Обичам двете си имена, обичам мама и татко. Появила съм се грандиозно. Било е два през нощта и мама каза, че е било страшен студ. 
Имам най-смелата майка на света. 


Раждането мина бързо. В шест часà сутринта вече излязох да си купя безалкохолно и нещо за хапване. За изписването мъжът ми ми донесе една рокля, сестра ми ми даде малко грим да си сложа на лицето, взех и червило от една приятелка. Нагласих се криво-ляво, за да ме снимат.


Мама каза, че преди мен изглеждала по-добре, но не се чувствала така. Толкова дълго ме чакала, че чакането се запечатало върху лицето и тялото ѝ. Понякога се гледа в огледалото и се цупи. Ние с татко не разбираме това. За нас тя е съвършена.
Имам най-красивата майка на света.

 

Преди Софи имах шест неуспешни бременности. След всяка бременност оставаха следи: бръчици, пигментни петънца, бели коси, отчаяние в очите.

След всяка бременност оставаше по нещо лошо и малко надежда.

Преди да започнат проблемите преминавах почти целия град пеш, докато стигна до работа. В началото винаги някой ми се усмихваше. Знаех, че съм в добро настроение, че изглеждам добре.

После спряха да се усмихват. Или аз спрях да ги забелязвам.


Когато се роди София, всички белези изчезнаха за един ден. И усмивките по улиците се върнаха. 


Мама не обича да говори за себе си, нито за нас. Според нея това е прекалено лично. Но разказва нашата история, защото знае, че така може да помогне на други мъж и жена да станат мама и татко.

Имам най-добрата майка на света.


Снимката от изписването още стои на таблото в болницата. На снимката съм много красива. Изглеждам отново хубава.

- Ралица ГенчеваКнига за красотата